Werken met zzp'ers: hier moet je op letten
Update op: 21 jan. 2021

Werken met zzp'ers: hier moet je op letten

Praktische tips voor het werken met zzp'ers op jouw project

We komen ze op de bouwplaats steeds vaker tegen: zzp'ers. Het aantal vakmensen dat ervoor kiest om als zelfstandige aan de slag te gaan op een bouwproject is de afgelopen 10 jaar explosief gestegen. Alleen in de zakelijke dienstverlening werken meer zzp'ers dan in de bouw.

Zelfstandigen zijn dan ook niet meer weg te denken van de bouwplaatsen en zijn een belangrijk deel geworden van de flexibele inzet bij een project. Maar waar moet je als uitvoerder en projectleider eigenlijk op letten als je zzp'ers inzet op jouw project? We hebben vier belangrijke punten voor je op een rij gezet.

1. Een zzp’er is een zelfstandig ondernemer

Zzp is een afkorting van zelfstandige zonder personeel. Een zzp’er werkt dus zelfstandig en is zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van zijn opdracht. Op welke manier hij dat doet mag hij zelf bepalen. Zolang hij zich maar houdt aan de veiligheidsafspraken die we in de bouw hebben gemaakt.

Is het belangrijk dat een zelfstandige op afwijkende tijden aanwezig is? Zorg er dan voor dat je dit goed vastlegt in de opdracht.

2. Een zzp’er mag hulp inschakelen van anderen

Omdat een zelfstandige aan een specifieke opdracht werkt, mag hij hulp inschakelen van anderen als dat nodig is om de voortgang van zijn werkzaamheden te waarborgen. Bijvoorbeeld als hij zelf ziek is of door persoonlijke omstandigheden niet kan werken.

Hij zal dit van te voren altijd met de uitvoering & opdrachtgever overleggen. Zo weet jij zeker dat de vervanger voldoet aan dezelfde eisen die aan de zzp’er zijn gesteld. 

3. Alleen aanwezig bij noodzakelijk overleg

Omdat de zzp’er zelf verantwoordelijk is voor de uitvoering van zijn opdracht hoeft hij niet bij alle werkoverleggen aan te sluiten. Vraag de zzp’er alleen om aan te sluiten bij noodzakelijke overleggen voor de uitvoering van het project, zoals veiligheidsinstructies en project instructies. Zo kan hij zich concentreren op wat belangrijk is: bouwen aan een project.

4. Eigen gereedschappen, PBM & certificaten

Wist je al dat een zelfstandige zorgt voor zijn eigen veiligheidscertificaten, persoonlijke beschermingsmiddelen, gereedschappen en kleding? Omdat hij een ondernemer is heeft hij zelf al de investeringen gedaan die nodig zijn om de opdracht uit te voeren. Dat scheelt jou kosten én je hoeft er niet voor te zorgen dat het juiste gereedschap aanwezig is.

Wil je zeker weten dat je goed zit en niet voor verassingen komt te staan? Of wil je gewoonweg wat meer leren over hoe jij de efficiëntie van zzp’ers kunt inzetten op jouw project? Wij kunnen je daar als expert op het gebied van flexibele arbeid bij helpen. 

Meer weten over zzp bij Aelbers?